ZNAJDŹ WETERYNARZA

czwartek, 21 Wrzesień 2017 Wersja beta

Praktyczne Warsztaty Nefrologiczne

3 -stopniowe Praktyczne Warsztaty Nefrologiczne

PROGRAM:

STOPIEŃ I

Sobota (16.09.2017):

7.30-8.30- Rejestracja uczestników

8.30-10.00  1. Nie taki diabeł straszny- podstawy nefrologii miarą sukcesu – Magdalena Kraińska-Łosek, DVM, PhD student IWL, WUM, ESVNU (Klinika Weterynaryjna Lancet, Warszawa) – czas: 90min

10.00-10.15  Dyskusja- czas 15 min

10.15-10.30  Przerwa kawowa- czas 15min

10.30-12.00  2. Fabryka siły- Równowaga kwasowo-zasadowa. – Zuzanna Szymula, DVM, AVA, VASTA, ESVC (Klinika Weterynaryjna Verum Grudziąc ) czas- 90min.

12.00-12.15  Dyskusja- czas 15min.

12.15-13.15        Przerwa obiadowa- czas 60 min

13.15-14.15  3. Idexx- prezentacja + zajęcia praktyczne (obsługa sprzętu laboratoryjnego)- czas 60 min

14.15.-15.15  4. Przyczyny ostrej niewydolności nerek – cz I (zakażenia pasożytnicze, powikłania po znieczuleniu,zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej)- Zuzanna Szymula,DVM, AVA, VASTA, ESVC (Klinika Weterynaryjna Verum Grudziądź)- czas 60 min

15.15-15.30  Dyskusja- czas 15 min

15.30-15.45   Przerwa kawowa- czas 15min

15.45-16.45  5. Przyczyny ostrej niewydolności nerek – cz II (zatrucia, sepsa, SIRS, zespół nerczycowy)

- Magdalena Kraińska-Łosek, DVM, PhD student IWL, WUM , ESVNU (Klinika Weterynaryjna Lancet, Warszawa)- czas 60 min

 16.45-17.00  Dyskusja

 

20.00     Uroczysta kolacja dla wszystkich uczestników.

 

Niedziela (17.09.2017):

9.00-10.30  1. W obliczu wyzwania- AKI (Acute renal injury) /ONN(Acute renal failure) /PNN(Chronic renal failure). Propozycje protokołów leczenia- Magdalena Kraińska-Łosek, DVM, PhD student IWL, WUM, ESVNU ( Klinika Weterynaryjna Lancet, Warszawa)- czas 60 min

10.30-10.45 Dyskusja

10.45-11.45  2. Nadciśnienie tętnicze- diabeł tkwi w szczegółach. – Katarzyna Kraszewska, DVM, ESVC (Przychodnia Specjalistyczna Vetcardia, Warszawa)- czas 60 min

11.45-12.00  Dyskusja- czas 15 min

12.00-13.00   Przerwa obiadowa- czas 60 min

13.00-13.30  3. Boehringer Ingelheim – Semintra- czas 30 min

13.30-14.30  4. Urologia siostrą nefrologii – Sylwia Lew-Kojrys, DVM, PhD (Weterynaryjne Centrum Zdrowia „Lew” S.C., Olsztyn)- czas 60 min

14.30-14.45  Dyskusja- czas 15 min

14.45-15.00 Przerwa kawowa- czas 15 min

15.00-16.30  5. PNN a choroby towarzyszące- studium przypadków klinicznych. – Zuzanna Szymula, DVM , AVA, VASTA, ESVC (Klinika Weterynaryjna Verum Grudziądź)- czas 90 min

16.30-16.45  Dyskusja- czas 15 min

16.45-17.30  6. Dieta w chorobach nerek.- Julitta Stępkowska, DVM (Klinika Weterynaryjna Lancet, Warszawa)- 45 min

 

 

Przejdź do następnej strony

Nasi klienci