Sesja – HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI „Zagrożenia bezpieczeństwa żywności pochodzącej od zwierząt łownych i nieudomowionych”
- Data szkolenia: 06-04-2019
- Organizator szkolenia: Interservis Sp. z o.o.
- Miejsce szkolenia: Łódź
- Adres URL: http://vetforum.com.pl/rejestracja/
Sesja – HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
„Zagrożenia bezpieczeństwa żywności pochodzącej od zwierząt łownych i nieudomowionych”
Objęta Honorowym Patronatem Głównego Lekarza Weterynarii
Moderatorzy:
Dr hab. Krzysztof Anusz, prof. nadzw.
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie
Lek. wet. Małgorzata Bruczyńska
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Piasecznie
Program: 6 kwietnia 2019 /sobota/
10:30 – 10:45 – powitanie uczestników i prezentacja wykładowców
10:45-11:00
- Inspekcja weterynaryjna wobec zagrożeń bezpieczeństwa żywności pochodzącej od zwierząt łownych i nieudomowionych
Lek. wet Jacek Kucharski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii
11:00-11:15
- Medycyna Weterynaryjna w ochronie gatunkowej zwierząt
Dr Michał Krzysiak, Dyrektor Białowieskiego Parku Narodowego,
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie
11:15-11:30
- Epidemiologia gruźlicy – międzygatunkowa transmisja a zagrożenie bezpieczeństwa żywności
Dr Monika Krajewska – Wędzina, Zakład Mikrobiologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
11:30-11:45
- Zoonozy w zdrowiu publicznym, studium przypadku : toksoplazmoza
Dr hab. Elżbieta Gołąb, prof. nadzw., Zakład Parazytologii i Chorób Przenoszonych przez Wektory, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
11:45-12:00
- Wirusowe zoonozy pokarmowe związane ze spożywaniem mięsa zwierząt dziko żyjących
Dr hab. Artur Rzeżutka, prof. nadzw., dr Iwona Kozyra, Zakład Wirusologii Żywności i Środowiska, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
12:00-12:10
- Ocena zawartości metali toksycznych w mięsie zwierząt łownych w aspekcie monitoringu stanu środowiska naturalnego oraz ochrony zdrowia publicznego
Dr hab. Michał Skibniewski, Katedra Nauk Morfologicznych, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie
12:10-12:25
- Dziczyzna – mało znane źródło dioksyn i PCB dla konsumentów
Dr Małgorzata Warenik – Bany, prof. dr hab. Jadwiga Piskorska – Pliszczyńska i wsp., Zakład Radiobiologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
12:25-12:40
- ASF na Podkarpaciu, wymagania dotyczące obrotu wieprzowiną i mięsem dzików
Dr Mirosław Welz, Podkarpacki Wojewódzki Lekarz Weterynarii
12:40-12:55
- Problemy organizacyjno-prawne przy zwalczaniu Afrykańskiego Pomoru Świń u dzików
Dr Bogdan Balik, Generalna Dyrekcja Lasów Państwowych
12:55-13:40 – PRZERWA OBIADOWA
13:40-13:55
- Jedna Europa, ale czy jeden standard bezpieczeństwa żywności?
Lek. wet. Marek Kubica, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białogardzie
13:55-14:10
- Ryby bałtyckie źródłem dioksyn i związków pokrewnych w diecie człowieka
Mgr inż. Szczepan Mikołajczyk, prof. dr hab. Jadwiga Piskorska-Pliszczyńska i wsp., Zakład Radiobiologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
14:10-14:25
- Produkty spożywcze pozyskiwane od ślimaków – potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów dr hab. Krzysztof Szkucik, Katedra Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie
14:25-14:40
- Czy mikroflora miodu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów?
Dr Tomasz Grenda i wsp., Zakłady Higieny Pasz, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
14:40-14:55
- Alkaloidy pirolizydynowe w miodach
Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek, dr Ewelina Kowalczyk, Zakład Higieny Pasz, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
14:55-15:10
- Zwierzęta łowne i prawnie chronione – aspekty prawa żywnościowego
Lek. wet. Małgorzata Bruczyńska, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Piasecznie
15:10-15:25
- Zastosowanie techniki izoogniskowania białek w gradiencie pH do identyfikacji gatunkowej dziczyzny
Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek i wsp., Zakład Higieny Pasz, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
15:25-15:40
- Pierwiastki toksyczne w tkankach zwierząt łownych w Polsce
Mgr Agnieszka Nawrocka, Zakład Farmakologii i Toksykologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
15:40-15:50
- Inwazje motyliczki mięśniowej (Distomum musculorum suis Dunckar, 1896) u dzików – zagrożenie zdrowia publicznego
Dr Marek Nowicki i wsp., Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie
15:50-16:05
- Zagrożenia czynnikami chorobotwórczymi w tym zoonotycznymi w produktach żywnościowych pochodzących od ptaków łownych
Dr hab. Grzegorz Tomczyk, prof. nadzw., Zakład Chorób Drobiu, Centrum Utrzymania Zwierząt Doświadczalnych, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
16:05-16:20
- Przewlekła wyniszczająca choroba jeleniowatych (CWD) jako potencjalne zagrożenie zdrowia konsumentów
Dr Zbigniew Bełkot, Katedra Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie.
16:20 – 16:25 – zakończenie sesji
Poniżej link do rejestracji: