Dodano: 22.03.2023, Kategorie: WET news, Wydarzenia
Konferencja dietetyka weterynaryjna „Veterinary Food Forum”
Konferencja dietetyka weterynaryjna „Veterinary Food Forum” jest pierwszą tego typu konferencją organizowaną przez Instytut Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, we współpracy z Sekcją Fizjologii i Patologii Psów i Kotów Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych.
Konferencja ma stanowić okazję do zapoznania się z najnowszymi badaniami i informacjami na temat żywienia psów i kotów. Dotyczy to nie tylko informacji o nowych produktach oferowanych przez producentów karm dla zwierząt domowych, ale również bezpieczeństwa stosowania takich karm dla zdrowia zwierząt wynikających z ich składu, sposobu przetwarzania, pakowania i wielu innych. Do przeprowadzenia wykładów zostali zaproszeni najlepsi dietetycy w naszym kraju, co gwarantuje że wykłady będą prezentowały wysoki poziom naukowy, ale również to, że są poparte wieloletnim bogatym doświadczeniem klinicznym prelegentów. Konferencja ma stanowić okazję nie tylko do aktualizacji stanu wiedzy z zakresu dietetyki weterynaryjnej, ale ma też stanowić okazję do przedyskutowania przez lekarzy weterynarii problemów związanych z „modą na dietę” np. dietę bezzbożową lub dietę BARF wśród hodowców i właścicieli zwierząt. Każda konferencja jest okazją do nawiązywania kontaktów i współpracy między lekarzami weterynarii oraz producentami karm, diet, suplementów, testów diagnostycznych i laboratoriów diagnostycznych.
Miejsce Konferencji:
Akademickie Centrum Kultury i Sztuki „OD NOWA” ul. Gagarina 37a Toruń
Program Konferencji 15.04-15.04.2023
9.00.-9.15 Rozpoczęcie konferencji – prof. dr hab. Urszula Pasławska, prof. dr hab. Justyna Rogalska
9.15.-10.00 Co to jest dieta weterynaryjna?- dr n wet. Sybilla Berwid-Wójtowicz. Nestle Purina
10.00.-10.45 Znaczenie diety w chorobie – dr n wet. Agnieszka Kurosad. Vet Planet.
10.45.-11.00 PRZERWA kawowa
11.00.-11.45 Diety bezzbożowe, vege czy mięsne – dr. inż. Jacek Wilczak. SGGW
11.45.-12.30 Suplementy jako wsparcie diety – prof. dr hab. Michał Jank. SGGW
12.30-13.15 Dyskusja moderowana przez dr S. Berwid-Wójtowicz. Pytania do wszystkich wykładowców
13.15 Zakończenie
13.30 LUNCH
Rejestracja uczestników odbywa się na stronie internetowej USG trener.
Serdecznie zapraszam