ZNAJDŹ WETERYNARZA

czwartek, 25 Kwiecień 2019 Wersja beta
Zobacz:
stomatologianews

Nowotwór wątroby – opis przypadku

Pacjent: suczka american staffordshire terrier, wiek 9 lat, niesterylizowana

Wywiad: od jakiegoś czasu stała się apatyczna, zmniejszył się apetyt, pojawiały się nieczęste, ale regularne wymioty, właściciel nie wykluczał, że pies zjadł coś na spacerze.

Badanie kliniczne, objawy: pies trafił do gabinetu w stanie średniego odwodnienia, był wychudzony, co wskazywało, że trwa to już dłuższy czas. Temperatura ciała wynosiła 39,0oC, palpacyjne badanie nie wykazało bolesności jamy brzusznej ani obecności niefizjologicznych struktur w jej obrębie. Podstawowym objawem było bardzo intensywne zażółcenie widocznych błon śluzowych.

Badania laboratoryjne: RBC – 3,7 T/l (6,0-9,0), Hb – 13,5 g/dl (14-19), Ht – 59% (37-55), WBC – 27,2 G/l (6,9-16), płytki krwi – 210 G/l (150-500).

Badanie biochemiczne: ALT – 300 U/l (10-100), AST – 70 U/l (do 40), AP – 722 U/l (20-210), TP – 8,2 g/dl (6,0-7,0), mocznik – 5 mg/dl (20-45), bilirubina – 2,8 mg//dl (do 0,4 mg/dl).

Wstępne rozpoznanie: Toksyczne uszkodzenie wątroby.

Leczenie: wlewy dożylne – płyn Ringera, 5-proc. glukoza odpowiednio do stopnia odwodnienia, antybiotyk (Synulox), preparaty osłaniające wątrobę, witaminy z grupy B (preparat Combivit). Po około 5 dniach pacjent (według właściciela) czuł się lepiej, jednak po próbie podania pokarmu per os wymioty nawróciły. Kontrolne badanie krwi wykazało spadek wartości enzymów wątrobowych, co wydawało się pozytywną reakcją: ALT – 123 U/l, AST – 30 U/l, AP – 395 U/l, bilirubina – 2,1 mg/dl. Nadal jednak widoczne było znaczne zażółcenie błon śluzowych.

Wykonano USG wątroby, w którym stwierdzono nieznaczną ilość wolnego płynu pomiędzy płatami wątroby, miąższ narządu cechował się ogniskowymi zmianami o różnej echogeniczności, co mogło sugerować nowotworzenie. W związku z nasilającymi się objawami, pogarszającym się stanem ogólnym pacjenta i złym rokowaniem właściciel zdecydował się na eutanazję. Sekcja potwierdziła obecność licznych ognisk nowotworowych w miąższu wątroby (ze względu na koszty odstąpiono od badania histopatologicznego).

Autor:
lek. wet. Adam Brandwein
Śląskie Laboratoria Analityczne
Gabinet dla Małych Zwierząt „Dogvet”, Chorzów

Przejdź do następnej strony

Nasi klienci